HUBUNGAN TIDAK SARAPAN PAGI, JENIS MAKANAN DAN MINUMAN YANG MEMICU ASAM LAMBUNG DENGAN KEJADIAN DISPEPSIA PADA REMAJA USIA 15-19 TAHUN DI KELURAHAN BANGKINANG
DOI:
https://doi.org/10.31004/koloni.v1i2.146Abstract
Dyspepsia caused by bad habits such as not having breakfast, the habit of consuming food and drinks, such as eating spicy, sour, drinking coffee, and carbonated drinks. Breakfast for teenagers is very important because when they are active they need a lot of energy and calories and if they consume too often and drinks that can trigger food acids, it will cause dyspepsia. Data in Kampar Regency in 2021 the number of dyspepsia cases is 9120 cases, Bangkinang Village is 122 cases. The purpose of this study was to determine the relationship between skipping breakfast, types of food and beverages that trigger stomach acid with the incidence of dyspepsia in adolescents aged 15-19 years in Bangkinang village in 2021. This type of research is descriptive correlation with cross sectional research design. The population of this study was 488 adolescents aged 15-19 years who lived in Bangkinang Village. By displaying the sample using simple random sampling. From the Chi-Square test, it was found that there was a relationship between not having breakfast, the type of food and drink that triggers stomach acid and the incidence of dyspepsia (pv = 0.001). Research provides information from health workers to the public about the importance of the morning and the importance of choosing the types of food and drinks that are good for stomach health.
Keywords: breakfast, food, drink, gastric acid trigger, dyspepsia
References
Annisa, (2009). Hubungan Ketidakteraturann Makan dengan Kejadian Sindrome Dispepsia. Medan: Skripsi Sarjana Fakultas Ilmu Kesehatan Jurusan Keperawatan USU.
Budiarto, E, (2001). Biostatistik untuk kedokteran dan kesehatan masyarakat. Jakarta : EGC
Dr. Ari Fahrial Syam, Sp.PD. (2012). Jenis Makanan dan Pencegahan Pada Maag. www.Kompas.com
Dianidkha (2012). Dispepsia dari http://dispepsia-istilah.ac.id. Di update tanggal 14 maret 2022.
Dinas Kesehatan Kabupaten Kampar, (2021). Profil Kesehatan Kabupaten Kampar Tahun 2013.
, (2021). Profil Kesehatan Kabupaten Kampar Tahun 2021.
Erlan, Dr. (2000). Kapita Selekta Penyakit dan Terapi. Jakarta: EGC.
Fitri Hidayatil,. (2013). Hubungan Pola Makan Masyarakat dengan Kejadian Dispepsia di Kelurahan Pulau Jambu Puskesmas Kuok. Kuok: STIKes Tuanku Tambusai.
Hardani R, (2002). Pola Makan Sehat. Dari: kharisma.de.files/home/makalah.pdf
Hidayat, Aziz, A,.(2007). Metode Penelitian Keperawatan dan Teknik Analisa Data. Jakarta: Salemba Medika.
Inluthfiani, Lulu,.(2012). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Dispepsia pada Pasien Rawat Jalan di Poliklinik Penyakit Dalam RSUD Bangkinang. Bangkinang: STIKes Tuanku Tambusai.
Kasjono, K (2008). Intisari Epidemiologi. Jogjakarta : MITRA CENDIKIA Press.
Mansjoer, Arif (2000). Kapita Selekta Kedoteran Jilid 1. Jakarta: Media Aesculapius.
Misnadiarly,.(2009). Mengenal Penyakit Organ Cerna: Gastritis (Dispepsia atau Maag), Infeksi Mycobacteria pada Ulcer Gastrointestinal). Jakarta: Pustaka Populer Obor.
Nursalam, (2013). Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan. Jakarta: Salemba Medika
Notoatmodjo S. (2010). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Nurul, K. (2012). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Sindroma Dispepsia pada Mahasiswa Keperawatan USU. Medan: Skripsi Sarjana Fakultas Ilmu Kesehatan Jurusan Keperawatan USU.
Puteri, A. D. (2021). HUBUNGAN MAKANAN DAN MINUMAN YANG BERSIFAT IRITAN DENGAN KEJADIAN GASTRITIS DI DESA PENYESAWAN WILAYAH KERJA PUSKESMAS KAMPAR. PREPOTIF: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(2), 1099-1202.
Slamat Suyono, Prof,Dr. SpPD.KE. (2001). Buku Ajar Ilmu Penyakit Dalam Jilid II, edisi ketiga. Jakarta: Balai Penerbit FKUI.
Sudoyo, A,W. (2006). Buku Ajar Ilmu Penyakit dalam Jilid I & II, edisi keempat. Jakarta: Balai Penerbit FKUI.
Soogeng dan Anne lies, (2009). Kesehatan dan Gizi. Jakarta: Rineka Cipta.
Susanti, A. (2011). Faktor Resiko Dispepsia Pada Mahasiswa Institut Pertanian Bogor (IPB). Bogor: Skripsi Keperawatan IPB.
UPTD Puskesmas Bangkinang. (2022). Data Jumlah Dispepsia Tahun 2021
Yuliana, Atras. (2011). Analisa Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Gastritis diantara Faktor Pengetahuan, Makan tidak Teratur dan Diet yang dimakan pada Masyarakat di Puskesmas Bangkinang. Bangkinang: STIKes Tuanku Tambusai.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Ade Dita Puteri, Devina Yuristin

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.