Gambaran Higiene Perorangan Pedagang Terasi di Pasar Tradicional Kota Kendari Tahun 2023

Authors

  • Almas Azatil'ismah Universitas Halu Oleo
  • Febriana Muchtar Universitas Halu Oleo
  • Nurmaladewi Nurmaladewi Universitas Halu Oleo

DOI:

https://doi.org/10.31004/koloni.v3i1.574

Abstract

Terasi is a fermented shrimp paste or fish paste with unique aroma and flavor. Terasi has been used as a seasoning of chili paste (sambal) and other cuisines in Indonesia. However, concerns on the potential risk of disease transmission or foodborne illnesses arise from the lack of personal hygiene practices among sellers of food products, including terasi in wet markets. It is considered imperative to promote proper personal hygiene practices among terasi sellers to maintain the quality and safety of the food products being sold in the markets. This research was performed to analzye the personal hygiene practices among terasi sellers in Kendari City Traditional Market in 2023. This quantitative research employed an observational descriptive method, which data were collected from questionnaires and interviews. The research findings reveal that 32 out of 33 terasi sellers have met the 10 indicators of personal hygiene standards as outlined in Minister of Health Regulation No. 17 of 2020 concerning Healthy Markets, whereas one vendor falls short of meeting the specified personal hygiene criteria.

References

Amelia, S. P., Sopiah, P., & Ridwan, H. (2023). Hubungan Patologi dan Patofisiologi pada Individu Akibat Normalisasi Perilaku Merokok di Indonesia. Jurnal Keperawatan Abdurrab, 7(1), 23-28.

Ariano, A., Bashirah, A. R., Lorenza, D., Nabillah, M., Apriliana, S. N., & Ernawati, K. (2019). Hubungan Faktor Lingkungan dan Perilaku Terhadap Kejadian Infeksi Saluran Pernafasan Akut (ISPA) di Desa Talok Kecamatan Kresek. Jurnal Kedokteran Yarsi, 27(2), 076-083.

Badan Pengawasan Obat dan Makanan RI. (2019). Kejadian Luar Biasa Keracunan Pangan. BPOM Kendari.

Febriati, A. P., & Frianto, D. (2023). Penerapan Disiplin Bersih Kuku dan Tangan dengan Metode Cuci Tangan (Tepung Selaci Puput) pada Anak Usia Sekolah di SDN Jatimulya 1. Abdima Jurnal Pengabdian Mahasiswa, 2(1), 3773-3780.

Haryanti, S., Narto, N., Avida, H. N., & Hartanto, A. T. (2023). Pembinaan Sanitasi dan Penggunaan Alat Pelindung Diri (APD) Pedagang Makanan Terhadap Jumlah Pengunjung di Malioboro Yogyakarta. Jurnal Serambi Engineering, 8(1).

Kementrian Kesehatan RI. (2020). Pasar Sehat Nomor 17 Tahun 2020. Keputusan Menteri Kesehatan RI, 803.

Kusumawati, A., Subhan, F., Munazi, M. K., Salsabila, M. D., Khalisah, N. N., Trikusumaadi, S. K., & Haryatmi, D. (2020). Hubungan Higiene Perorangan Dengan Infeksi Cacing Pada Siswa Tk/Paud Tunas Jati Desa Jati Kecamatan Gatak Kabupaten Sukoharjo. In Prosiding Seminar Nasional Unimus (Vol. 3).

Muharam, H., Susilawati, W., & Sarofah, S. (2023). Strategi Pengembangan Pasar Tradisional pada Pasar Guntur Ciawitali Garut. Jurnal Industri Kreatif dan Kewirausahaan, 6(1), 85-94.

Sinaga, L. R. V., Munthe, S. A., & Bangun, H. A. (2020). Sosialisasi Perilaku Cuci Tangan Pakai Sabun di Desa Sawo sebagai-bentuk Kepedulian terhadap Masyarakat ditengah Mewabahnya Virus Covid-19. Jurnal Abdimas Mutiara, 1(2), 19-28.

Sirait, R. A., & Siregar, A. O. (2021). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kejadian dermatitis pada pedagang ikan di pasar tradisional kota Kisaran Kabupaten Asahan. Jurnal Keperawatan dan Fisioterapi (JKF), 4(1), 82-89.

Sukmawati, N. K. M. (2022). Gambaran Kesehatan Pasar Rakyat Subagan Desa Subagan Kecamatan Karangasem Kabupaten Karangasem Tahun 2022. (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Denpasar Jurusan Kesehatan Lingkungan 2022).

Trisnaini, I., & Tiyanesa, A. S. Q. (2023). Penerapan Higiene dan Sanitasi Lingkungan di Pasar Sungai Lilin Kabupaten Musi Banyuasin. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 12(06), 483-495.

World Health Organization. (2022). Food Safety. Retrieved May 19, 2022, from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety

Yusuf, I. (2019). Strategi Bertahan Hidup Pedagang Pasar Sanggam Adji Dilayas Kabupaten Berau. EJournal Sosiatri-Sosiologi, 7(2), 195.

Zunidra, Z., & Fauziah, R. (2023). Kandungan Rhodamine B pada Cabe Giling yang di Jual di Pasar Angso Duo dan Pasar Baru Kota Jambi. Jurnal Keperawatan Silampari, 6(2), 1093-1099.

Downloads

Published

09-01-2024

How to Cite

Almas Azatil’ismah, Muchtar, F., & Nurmaladewi, N. (2024). Gambaran Higiene Perorangan Pedagang Terasi di Pasar Tradicional Kota Kendari Tahun 2023. KOLONI, 3(1), 11–20. https://doi.org/10.31004/koloni.v3i1.574

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)